Значими забележителности в района са следните:

  • Селата със старовремски къщи- Долен, Лещен и Ковачевица;

 

Древно Тракийско светилище край гоцеделчевското село Долно Дряново е открито случайно през 2006 г. от проф. Тодор Бояджиев, който при разходка забелязал необикновени каменни форми. Светилището е на повече от 7 хил. години. Разположено е между три планински масива в местността „Градище“. На входа му има чистилище, през което древните са минавали, за да се освободят от злото. Смята се, че светилището край Долно Дряново е едно от най-старите в Югоизточна Европа. Голяма част от него все още не е проучена. Досега е открит олтар и жертвеник. А на най-високата точка на светилището, отново в камък, се вижда главата на бог Тангра. Наблизо се намира и звездна карта, издълбана в скалите, както и годишен календар.

 

„Никополис ад Нестум“ се намира край с.Гърмен (в долината на р.Места и в подножието на Родопите). Множество антични „римски мостове“ могат да бъдат посетени и разгледани в околността. Сред по-достъпните (край пътя) са- мост над река Бистрица в местността „Банян“ край с.Сатовча, мост в местността „Караманица“ край разклона за с.Плетена, мост „Кемера“ над „Сърнена“ река край пътя между гр.Доспат и с.Змеица.


Други забележителности в региона и западните Родопи:

Хаджидимовския манастир „Св.Георги Победоносец“; Чудните мостове при с.Забърдо; Язовири: Широка поляна, Голям Беглик, Батак;